Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Tunis: Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Tunis

Ambassade de Finlande
Rue du Lac Neuchâtel, 1053 Les Berges du Lac, Tunis
Puh. +216 71 86 17 77
S-posti: sanomat.tun@formin.fi
English | Français | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.8.2012

Suomen suurlähetystö Tunisissa järjesti 20. kesäkuuta yhdessä UNESCO:n kanssa tilaisuuden kansalaisoikeuksien ja ilmaisunvapauden ympärille. Tilaisuudessa esiteltiin suomalaissyntyisen Peter Forsskålin historiallinen teksti Ajatuksia kansalaisvapaudesta, jonka teesien innoittamana käytiin vilkas ja ajoittain jopa kiihkeäksi yltynyt keskustelu Tunisian nykytilanteesta kansalaisoikeuksiin ja ilmaisunvapauteen liittyen.

Noin viisikymmentä henkeä keränneen tilaisuuden avasi Hatem Bourial, tunisialainen journalisti ja kirjailija. Suomen Tunisian suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen huomioi omassa puheenvuorossaan, että Tunisiasta on tullut inspiraation lähde niin arabimaailmalle kuin muillekin liittyen yhdistymisvapauteen sekä kansalaisoikeuksiin. Tällä hetkellä meneillään oleva uuden perustuslain kirjoittaminen on historiallinen mahdollisuus säilyttää edistykselliset kansalaisoikeudet. UNESCO:n Tunisian edustaja Mehdi Benchelah kertoi Peter Forskkålin taustasta luonnontieteilijänä, ja hänen osallistumisestaan tanskalaisen retkikunnan tutkimusmatkalle Egyptiin, Jemeniin ja Syyriaan. Forsskål teki arvokasta tutkimusta matkalle, joka koitui kohtalokkaaksi tutkijan menehtyessä Jemenissä. Benchelah jakoi myös huomionsa Forsskålin ajatuksien ajankohtaisuudesta myös tämän päivän kontekstissä. Tohtori Ere Nokkala Helsingin yliopistosta on kääntänyt Forsskålin alkuperäisen, sensuroimattoman tekstin suomeksi, ja piti yleisölle kiinnostavan esityksen Ajatuksia kansalaisvapaudesta –teoksen synnystä ja sisällöstä. Vaikka Forsskål itse elikin 1700-luvulla, hänen henkensä perintö elää edelleen.
 

Osallistujat kuva

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Forsskålin ajatukset herättivätkin mielenkiintoa tunisialaisen yleisön keskuudessa. Alun alkaen valistuksen ajan perintöön pohjautuvilla filosofisilla pohdinnoilla virinnyt keskustelu liikkui Tunisian nykytilanteeseen, jossa ilmaisunvapaus onkin erittäin ajankohtainen aihe. Eräs yleisön jäsen sanoikin, että ainoa asia, joka Tunisiassa on aidosti muuttunut vallankumouksen myötä on se, että kansalaiset ovat vapaita ilmaisemaan itseään. Vielä ei kuitenkaan ole vedetty selviä rajoja sille, mitä ilmaisunvapauden nimissä sallitaan ja mitä ei. Tämä on näkynyt erityisesti uskonnollisen ja kulttuurielämän ristiriitaisissa kohtaamisissa, joihin monet osallistujatkin puheenvuoroissaan viittasivat. Keskustelu ilmaisunvapauden ja provokaation eroista kävi kiivaana, mutta lopputulemana voitaneen sanoa, että monen olevan sitä mieltä, että ilmaisunvapaus tarkoittaa oikeutta ajatella eri tavoin.

Osallistujilta kiitosta kerännyt tilaisuus tarjosi kanavan jakaa tuntoja kansalaisoikeuksista ja ilmaisunvapauden tilasta tämän hetken Tunisiassa. Tällaiselle forumille näyttikin olevan tilausta, ja keskustelu jatkui kiivaana myös varsinaisen tapahtuman jälkeen cocktail-tilaisuudessa. Peter Forsskålin perintö sai siis kiinnostuneen vastaanoton Tunisiassa, ja tilaisuus antoi jokaiselle osallistujalle ajattelemisen aihetta.

Teksti: Kaisa Oikarinen
Kuvat: Nicolas Silva

Tulosta

Päivitetty 9.8.2012


© Suomen suurlähetystö, Tunis | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot